Uitwerkingen drie logistieke artikelen

Artikel #1

Artikel “Slim neerleggen van artikelen scheelt orderpicktijd.”

Dit artikel heeft betrekking op de interne logistiek van een bedrijf. Hoe kan men ervoor zorgen dat er zo efficiënt mogelijk met de ruimte en het personeel wordt omgegaan, zodat het logistieke proces zo goed mogelijk verloopt? Dit artikel informeert over het slim neerleggen van verschillende artikelen, zodat er orderpicktijd bespaard wordt.

Uit onderzoek is gebleken dat warehouse managers grote afstanden moe(s)ten afleggen om de artikelen in het magazijn te pakken. Ook blijkt dat de kosten hiervan kunnen oplopen tot 55% van de totale operationele kosten. Een verklaring voor deze hoge kosten is, dat orderpicken een arbeidsintensief proces is. Een oplossing om de kosten te verlagen en de afstanden te verminderen, is het verkorten van de loopafstanden. Dit kan natuurlijk door de kortste route te nemen, maar een andere optie is het slim indelen van producten.

Het slim indelen van producten wordt in dit artikel de ABC-indeling genoemd. Het betekent dat de artikelen die het meest besteld worden, vooraan in het magazijn liggen(A-producten). De C-producten komen verder in het magazijn te liggen. Wel worden er een paar kanttekeningen benoemd. Zo moet er ook gekeken worden naar het aantal orderregels. Voorbeeld artikel: van product A 10 orders met elk 10 stuks, van product B 25 orders met elk 4 stuks. Nu blijkt dat het dus verstandiger is om product B vooraan in het magazijn te leggen.

Ook moet de ABC-indeling bijgehouden worden, want producten die eerst goed verkochten, kunnen opeens minder goed verkocht worden. Hier moet dus rekening mee gehouden worden zodat er eventueel aanpassingen gedaan kunnen worden. Voor bedrijven die over een bepaald systeem beschikken(Warehouse Management Systeem), is dit makkelijker bij te houden dan voor bedrijven die hier niet over beschikken.

Wetenschapper Mantel gaat tegen de ABC-indeling in. Het is namelijk niet altijd effectief. Hij geeft als optie ‘order oriented slotting’, wat inhoudt dat er rekening gehouden wordt me de artikelen die vaker in één order voorkomen. De artikelen worden dan zo neergelegd, dat de totale afstanden van alle ritten zo klein mogelijk is, waardoor tijd gewonnen kan worden.

Bron
http://www.intralogistiek.nl/2012/05/slim-neerleggen-van-artikelen-scheelt-orderpicktijd/

 

Artikel #2

Artikel ‘’Gemeente Venlo ontvangt cerficaat Lean and Green.’’

Het artikel gaat over de gemeente Venlo die na vele duurzame prestaties het Lean and Green cerficaat ontvangt. Lean and Green is een programma opgesteld voor bedrijven en overheid dat wordt uitgevoerd door Conneckt. Conneckt is een bureau dat ideeën, voorstellen en plannen genereert voor bedrijven.

Lean and Green is een programma dat organisaties stimuleert om te groeien naar een hoger duurzaamheidsniveau, door maatregelen te nemen die niet alleen kostenbesparing en opleveren, maar gelijktijdig milieubelasting reduceren. Het programma bestaat uit drie pijlers: logistieke mobiliteit, logistiek personen vervoer en container supply chain. Als een organisatie met een plan van aanpak kan aantonen dat er binnen vijf jaar 20%C02-reductie behaald kan worden, komen ze in aanmerking voor de Lean and Green Award. Als de doelstelling werkelijk behaald wordt, krijgt de organisatie een Greenstar. Hiermee kunnen bedrijven laten zien dat ze efficiënt en effectief bezig met het duurzaam ondernemen.

De gemeente Venlo heeft het Lean and Green certificaat behaald doordat ze intensief bezig geweest is met duurzaam ondernemen. Hierbij werd aandacht gericht om Venlo een logistieke hot spot te maken. Hierdoor moet de gehele gemeente verduurzamen. Het vergroenen van het wagenpark is een van de activiteiten die uitgevoerd is. Leerlingenvoertuigen en een deel van het gemeentelijk vervoer rijdt op biogas dat is teruggewonnen van afval. Venlo is de eerste gemeente die een Lean and Green certificaat krijgt uitgereikt. Die is een goed vooruitzicht omdat het duidelijk laat zien dat er intensief aandacht aan wordt besteed. Als steeds meer organisaties meewerken aan het programma kan dit positieve resultaten opleveren op het maatschappelijk gebied.

Binnen de facilitaire wereld is logisitiek een groot onderdeel. Alle goederenstromen binnen de organisatie vereisen planning, structuur en controle. Dit kunnen de wegen zijn die een pakketje intern in een organisatie volgt, of misschien de vrachtwagens die iedere ochtend hun orders gaan afleveren. Alles vereist een goed management van de processen. Bij deze processen zullen dan ook regelmatig apparaten of machines aan te pas komen die schadelijk kunnen zijn voor onze omgeving. En daarnaast leven we in 2015 en is duurzaam leven een belangrijke kwestie geworden. Het Lean and Greenprogramma sluit daarom ook heel goed aan op de logistieke wereld. Op het vervoer kan bespaard worden, minder uitstootgassen en magazijn kunnen slimmer ingericht worden. Om allemaal zolang mogelijk van onze aarde te kunnen genieten zullen er meer van dit soort initiatieven moeten komen met meer deelnemers dan nu.

Bron
http://www.greenportvenlo.nl/artikel/gemeente-venlo-ontvangt-lean-and-green-certificate
http://lean-green.nl/nl-NL/lean-and-green/wat-is-lean-and-green/
http://www.connekt.nl/nl-NL/over-connekt/organisatie/

 

Artikel #3 

Artikel “Outsourcing produktie of logistiek: vaak noodzaak, zelden succesvol.”

Het artikel gaat over het uitbesteden van het logistieke proces. Maar is dit een proces dat je eigenlijk wel wilt uitbesteden? Want er zijn zelfs geluiden te horen dat outsourcen(uitbesteding) niet langer op de agenda van directies zou staan.

Het uitbesteden van het logistieke proces is lang een trend geweest waar veel bedrijven aan hebben deelgenomen. Als het uitbesteden goed werd gehanteerd, dan zou je er veel concurrentievoordelen mee behalen. Maar ga je hier onzorgvuldig mee om en heb je je van te voren niet goed genoeg ingelicht over wat het uitbesteden met zich mee brengt, dan heb je het slechtst denkbare scenario als deze twee punten gecombineerd worden.

Focus
Doordat de concurrentie in deze economisch zware tijden erg snel toeneemt, word er veel aandacht besteed aan het drukken van de prijzen om een zo groot mogelijk marktaandeel te genereren. Het management moet zich daarom gaan richten op het onderscheiden van het primaire proces. Dit vereist veel keuzes, vaak lastig, maar erg belangrijk voor het voortbestaan van het bedrijf. Het bedrijf moet zich concentreren op ontwerp en engineering, marketing en distributie. Daar liggen de kernactiviteiten van deze ondernemingen. De overige disciplines, zoals productie,  facilitair, logistiek en  IT kunnen (deels) uitbesteed worden.

Waarom uitbesteden ?
Onafhankelijk van de uit te besteden activiteit, zijn de overwegingen om uit te besteden steeds dezelfde, waaronder :
– Concentratie op kernactiviteit
– Minder “management-sores”
– Vaste kosten worden variabel
– Minder investeringen
– Meer flexibiliteit.

Uitbesteding van productie
Outsourcing van productie bestaat uit bijv. “contract manufacturing”. Dit houdt in dat het bedrijf zelf niet meer investeert in nieuwe typen machines, maar dat het bedrijf waar de machines vandaan komen de investeringen doet. Er kan nog meer bespaard worden door halffabrikaten te kopen. Deze producten zijn door een extern bedrijf al ontwikkeld en gemaakt. Hiermee bespaar je veel geld aan onderzoek, ontwikkel- en productiekosten.

Logistiek outsourcen
Al sinds mensenheugenis wordt transport uitbesteed. Vandaag de dag door vrijwel alle ondernemingen. Maar, steeds vaker worden ook andere logistieke activiteiten uitbesteed. Niet alleen de traditionele activiteiten als transport en opslag, maar nu ook recycling en assemblage. Niet altijd is men tevreden over de samenwerking : over de ontwikkeling van de tarieven of de beloofde verbeteringen die niet komen. Het management van logistieke dienstverleners denkt onvoldoende strategisch na over de samenwerking. Kortom, het gaat niet vanzelf goed.

Waarom zo veel treurnis?
Uitbesteding is een lastig proces, het kan op vele fronten fout gaan. Intern is het draagvlak onvoldoende aanwezig en gaat de eigen organisatie tegenwerken, de leverancierskeuze is onvoldoende doordacht net zoals het contract. Er zijn vaak te veel kleine punten die niet goed behandeld worden waardoor uitbesteding tegen je kan gaan werken.

Bron

http://financieel-management.nl/artikel/outsourcing-produktie-of-logistiek-vaak-noodzaak-zelden-succesvol

 

Plaats een reactie